top of page
vtprostirvn

Понад 500 людей охопив за 9 місяців освітній проєкт з реінтеграції ветеранів та членів їхніх родин.


Восени 2023 року у Вінниці стартував проєкт «Реінтеграція ветеранів/ок війни та членів їх родин через створення освітніх можливостей». Його реалізацію ініціювала ГО «Центр Поділля-Соціум», взявши за партнери команду ВАПЦ «Ветеранський простір». Фінансовий ресурс надали DVV International та Федеральне міністерство закордонних справ Німеччини. За час з листопада по травень послугами проєкту вже вдалось охопити понад 500 вінничан і вінничанок.

Ініціатори проєкту розглядають освіту у дорослому віці як ключ до стабільності, емоційного відновлення після військової служби, розширення кола спілкування та пошуку ділових партнерів і однодумців. Тому і пропонують колишнім військовим та їхнім рідним обирати різні навчальні напрями. За цей час відбулось 14 курсів різного спрямування.

А саме — Кондитерська і швейна справи, 3D-моделювання, Основи правознавства, Українська ділова та англійська мови, Надання послуг у сфері краси, Відеозйомка на смартфон, Самооборона для жінок, Домедична допомога, Започаткування власної справи. А ще — сеанси арттерапії і йоги.

Загалом курси відвідало більше 260 чоловіків і жінок. Із них понад 30 ветеранів і ветеранок та понад 200 членів родин військових.  


«У сучасному житті нові компетенції дають більше шансів віднайтись та бути конкурентно спроможними. Це й про впевненість в собі, і про особистий розвиток, і про інший рівень оточення», — пояснює Анна Моргун, голова правління ГО «Центр Поділля-Соціум».


Важлива складова проєкту — допомога ветеранству у відкритті власного бізнесу або налагодженні самозайнятості. По завершенні курсу «Власна справа», який пройшли 36 людей,  учасники й учасниці мали змогу подати свій проєкт на конкурс грантових заявок. А щоб все вдалося, могли скористатись підтримкою бізнес-консультантів.


Консультаційна робота у межах проєкту охопила 300 людей. Фокус — на психологічній та юридичній підтримці та допомозі фізичного реабілітолога. Для кабінету реабілітації в межах проєкту придбали сучасне обладнання, яке дозволяє застосовувати апаратні методики для відновлення здоров’я ветеранів/ок.


«Завдяки проєкту можливості Ветеранського простору розширились, — коментує Марія Довжик, виконавча директорка Простору. — Ми бачимо живу зацікавленість людей у спілкуванні, опануванні чогось нового. Ми також змогли запропонувати нашим ветеранам реабілітаційні послуги за допомогою апаратів для електроміостимуляції та апарату «B-bike».


Проєкт триватиме до осені 2024 року, а отже долучитись до нього зможуть усі охочі.

Comments


bottom of page